Ara que les orenetes ja han marxat, podem començar a pensar en com podem atraure-les perquè la propera primavera facin un niu a casa nostra!
L’oreneta cuablanca només s’alimenta d’insectes que captura en vol, de manera que no podrem atraure-la posant menjar com ho fem perquè vinguin pardals o pit-rojos. La millor manera per aconseguir que les orenetes decideixin venir a fer el niu a casa nostra és facilitar-los la feina de fer els nius fent bassetes de fang o bé col·locant nius artificials a les façanes.
Si vols aprendre a fer un niu artificial, construir una lleixa per evitar els destorbs dels excrements o bé com crear un punt de subministrament de fang pots consultar l’apartat de recursos del web oficial del Projecte Orenetes.
Els nius artificials també poden ser una solució en situacions de rehabilitació de façanes o enderrocament d’edificis. Els oficials de l’exèrcit dels Estats Units de la base militar de Wetzel, en un poblet del sud-oest d’Alemanya (Baumholder) van construir dues grans torres per instal·lar 96 nius artificials com a mesura compensatòria per l’enderrocament de les cases velles de la base militar que fins al moment més de 500 orenetes cuablanca feien servir com a suport pels seus nius. La base militar de Wetzel té un total de 240 nius, sent la colònia més gran de l’estat de Rheinland-Pfalz.
L’exèrcit dels Estats Units va construir dues grans torres de gairebé 10 metres d’alçada amb plataformes de fusta disposades a diferents alçades que servien per ancorar els gairebé 50 nius artificials fets de plàstic, que alhora podien actuar de reclam perquè les mateixes orenetes en fessin més al costat.
La iniciativa va estar duta a terme per Dominic Mutinada, cap de la divisió ambiental i assessorada per Timo Klipstein, l’encarregat de temes de conservació de l’exèrcit dels Estats Units. Klipstein comenta que aquestes noves estructures es van pintar de blanc, un color que sembla que els atrau, així com també s’hi van instal·lar uns altaveus per reproduir els sons que fan les orenetes quan sobrevolen les seves àrees de cria, ja que es tracta d’un ocell social que li agrada viure en colònia.
Recordeu que els nius de les orenetes estan protegits per la llei de protecció dels animals de la generalitat de Catalunya i per directives europees, les quals prohibeixen cap atac directe o indirecte als nius d’aquests ocells, ja sigui dins o fora del període de reproducció, de manera que resta totalment prohibit la destrucció deliberada i retirada dels nius en qualsevol moment de l’any. En casos excepcionals d’insalubritat o molèsties es pot avisar als Agents Rurals.