Si aquest estiu passeu per Ses Illes deixeu que les Vinjolites us ensenyin els petits pobles menorquins! Les Vinjolites són com els menorquins anomenen a l'oreneta cuablanca. Enguany, els nostres amics de la Societat Ornitològica de Menorca també han col·laborat amb el Projecte Orenetes, així doncs al web de projecte ja podeu veure les colònies de Ciutadella, Es Mercadal, Ferreries, Es Migjorn Gran, Alaior, Maó, Sant Lluís i Es Castell, aquesta darrera amb un total de 12 nius!
\r\nEl cens d’orenetes a Menorca es dur a terme des de l’any 2010, en el qual es van censar un total de 450 parelles. El poble de Ferreries destaca com a principal localitat de cria de l’espècie a l’Illa amb el 39% de les parelles. D’altra banda, Ciutadella és un dels pobles on la disminució de parelles reproductores ha estat més important, havent perdut més del 50% de la població reproductora. Al llarg dels últims 10 anys però, s’ha detectat un increment de la població total de l’Illa del 44%, comparant amb dades que es tenen des del 1999.
\r\nA Menorca, els orenetes seleccionen localitats arrecerades de les inclemències meteorològiques, triant localitats d’interior o urbanitzacions de la costa sud, sempre en nuclis urbans compactes i orientant el niu cap al sud evitant així la forta Tramuntana, sent el vent un dels factors limitants més importants de la població menorquina. La major part dels nius es concentren a la perifèria de les poblacions, fins i tot ocupant zones industrials, on la distància als torrents i a les zones obertes per a la seva alimentació i font de fang per bastir els nius és més propera. A diferència de l’Illa de Mallorca, on el 18% dels nius es troben en penya-segats, la població menorquina evita per complet aquestes ubicacions naturals.
\r\n