Qui són els voluntaris que fan possible el projecte orenetes? Un resum de l’any 2023

27-07-2023

Orenetes és un projecte obert a tothom i com a tal, tenim participants de tota mena: grups de natura, escoles, famílies, participants individuals, grans i petits. En aquesta notícia redactada a només 4 dies de cloure el cens del 2023, volem fer un petit repàs d’algunes de les persones que heu participat en el projecte aquest any. Evidentment, no us podem mencionar a tots perquè sou 364 registrats al portal (i això sense comptar que a vegades sou un grup fent el cens) però intentarem posar en valor la feina feta per tots i totes.

El 2023 han participat en el projecte 17 escoles i 11 instituts. Com per exemple l’Escola Minyons d’Urgell de la Fondarella, que van fer el cens amb els alumnes de 3r i van comptar 60 nius en bon estat o l’escola Marcel·lí Domingo de Tivissa, que fa cinc anys que participen en el projecte i a més són la unitat de mostreig amb més nius comptats d’aquest any amb 543!


Alumnes de les escoles Minyons d'Urgell de la Fondarella i Marcel·lí Domingo de Tivissa.


Els nois i noies més grans també participen en el projecte, com per exemple els alumnes de 1r d’ESO de l’institut Montsoriu d’Arbúcies o els alumnes de l’Institut Hug Roger III de Sort, que han fet una gran tasca, no només comptant els 331 nius del seu municipi, sinó preparant un díptic informatiu i un vídeo sobre el projecte i la importància de protegir les orenetes.


Alumnes de l'Institut Montsoriu d'Arbúcies i fulletó preparat per l'institut Hug Roger III de Sort.

Altres organitzacions també participen en el projecte orenetes col·lectivament, com per exemple els camps d’aprenentatge de la Vall de Boí o les Valls d’Àneu, el Grup Natura Sterna o la Societat Ornitòlogica de Menorca. També hi ha iniciatives ciutadanes, com les de Matadepera o Sant Pau d’Ordal, que tenen la intenció de fer el cens col·lectivament amb els veïns i veïnes dels pobles i així contribuir a la protecció dels nius d’orenetes. Els ajuntament d’alguns municipis també s’impliquen activament en la protecció de les orenetes i participen censant els nius dels seus municipis, és el cas dels ajuntaments d’El Prat de Llobregat i de Mollet del Vallès.


Iniciativa ciutadana a Sant Pau d'Ordal 

No podem deixar de mencionar a la secció Ciències Naturals del Centre Excursionista de Terrassa, que porta participant en el projecte des del 2007 i que un any més ha aportat dades de la seva ciutat. I per últim també volem esmentar la iniciativa d’aquest voluntari que, en adonar-se de la manca de fang per fer els nius a causa de la sequera, va decidir crear un punt d’aigua per a les orenetes a santa Susanna. 

Informació a les xarxes socials del Centre Excursionista de Terrassa

Com veieu ha sigut una temporada molt activa, amb diverses iniciatives molt interessants i amb molt bona participació (estem a punt de superar el rècord de l’any passat). Encara queden 4 dies per fer censos dels nius, us animem a participar!

Moltes gràcies a totes i a tots per la vostra implicació i compromís envers la protecció d’aquesta espècie.