La normativa vigent estableix que no es pot dur a terme cap intervenció que pugui afectar ni destruir cap lloc de nidificació d’ocells protegits i que en cas que es vulgui fer alguna intervenció que pugui afectar-los cal sol·licitar primer una autorització excepcional a la Generalitat de Catalunya. Cal recordar, a més, que els nius estan protegits també fora de l'època de cria i encara que no estiguin ocupats!
En aquest context, per tal d'ajudar a protegir millor els nius dels ocells, l'ICO facilita l’accés a la informació recollida pel projecte orenetes a través de visornius.cat, un visor online que s'actualitza en temps real. Gràcies a aquest visor, els tècnics de medi ambient de la Generalitat i de les administracions locals poden veure la localització de tots els nius que tenim censats.
A més, visornius.cat també inclou un servei de consulta per adreces que informa de la hipotètica presència de nius en indrets urbans on es vulgui fer alguna intervenció. Aquest servei rep prop de 2.000 consultes a l'any, de les quals un 17% són sobre indrets on tenim constància que hi ha nius.
Si en plena època de cria observes falciots o ballesters entrant i sortint d'algun edifici (per exemple dels forats d'una mitgera) probablement serà perquè s'hi ha establert una colònia de cria d'alguna d'aquestes espècies.
Si vols ajudar a localitzar i protegir les colònies d'aquests ocells pots participar en el projecte "Colònies de falciots" d'ornitho.cat. Aquí t'expliquem com fer-ho.
Apartat sobre fauna urbana del web del departament de Territori i Sostenibilitat (problemes/solucions, legislació aplicable, consells útils)
Protecció d’aus nidificants en edificis (Ajuntament de Barcelona)
Arquitectura i Fauna Urbana, llibre editat per l’Ajuntament de Barcelona amb solucions tècniques constructives per conservar la biodiversitat associada als edificis