Rècord històric del projecte orenetes!

24-08-2022


El 31 de juliol vam tancar el període de cens per a aquest any 2022 i ja podem dir que s'ha tornat a batre el rècord de nius comptats, ni més ni menys que 25.976! Aquesta xifra d'escàndol supera per molt el rècord aconseguit l'any passat (23.612) i els números aconseguits els primers anys del projecte 22.751 el 2007 i 22.084 el 2008.


El millor encara pot estar per arribar perquè encara queda una setmana per informatitzar tots aquells censos fets manualment. Si en comptes de fer servir l'app vau prendre les dades a mà, afanyeu-vos a fer-ho aquesta setmana perquè a principis de setembre ho deixarem completament tancat. 

D'aquests 25.976 nius, 16.550 són nius en bon estat actius, això vol dir que entre tots els voluntaris i voluntàries heu detectat almenys aquesta xifra de nius amb polls o ous. 8716 d'aquests nius s'han comptat com a "no actius", la qual cosa pot voler dir que no s'ha detectat activitat perquè justament en aquell moment no l'hem vista o perquè el niu ja no es fa servir per part de cap oreneta. També s'han detectat 710 nius en construcció. És més probable localitzar aquests nius al principi del període de nidificació, cap al maig, i els comptem quan veiem que les orenetes estan construint els seus nius.

Ens hem detingut a mirar quins són els municipis amb més nius enregistrats. És difícil comparar municipis donat que alguns, els més petits, se solen comptar sencers i, en canvi, dels més grans només se solen comptar algunes àrees. Per això, ens fixem més en les unitats de mostreig en les quals s'han comptat més nius. Recordeu que cada unitat de mostreig pot tenir com a mínim un quadrat de 200x200 metres i com a màxim el nombre de quadrats que el voluntari/ària pugui censar. L'any 2022, la unitat de mostreig amb més nius en bon estat actius l'hem trobada a Tivissa i anomenada "Escola Marcel·lí Domingo". En aquesta unitat de mostreig de 15 quadrats van comptar 509 nius actius. Una feinada, enhorabona!


D'altra banda, la unitat de mostreig en la que es van comptar més nius en bon estat (actius o no) va ser a Pobla de Segur, una unitat de 20 quadrats i amb 658 nius comptats. Felicitats!

Per últim, la nostra curiositat ens ha portat a preguntar-nos quina devia ser la unitat de mostreig històrica amb més nius comptats. I el resultat ha sigut que la Catedral Nova de Lleida amb un únic quadrat, ostenta el títol de més nius comptats a la història del projecte. L'any 2009 es van comptar 1012 nius en aquest únic quadrat, 859 només a la catedral. Si bé és cert que d'aquests "només" 508 es van comptar com a actius. Aquest mateix quadrat es va tornar a censar l'any 2019 i la colònia havia decrescut notablement fins als 491 nius, dels quals 143 es van comptar en bon estat. Algú s'animarà a fer el cens l'any vinent per conèixer l'evolució d'aquesta colònia? Des d'aquí us animem a fer-ho.

Només ens queda donar les gràcies a tots els col·laboradors i col·laboradores que aporten dades desinteressadament cada any, gràcies al vostre esforç coneixem una mica més les orenetes i ajudem a protegir els seus nius. A tots aquells que heu fet el cens per primera vegada, moltes gràcies per adoptar la vostra unitat de mostreig i esperem que la seguiu comptant per molts anys més. Gràcies a tots els participants de petits pobles i de grans ciutats, a tots els que heu censat municipis de Catalunya, però també de Mallorca, de Menorca, d'Andorra i de Castelló.  Gràcies a totes les escoles, entitats, ajuntaments, agrupacions que organitzeu censos col·lectius, la vostra feina aporta moltíssimes dades. Acomiadem les orenetes i esperem tornar-les a veure l'any que ve!