El 31 de juliol es va acabar el període de cens per a aquest 2024. De moment ja s'han entrat la majoria de les dades, però per tots aquells que vau recollir els censos en paper, recordeu que els podeu registrar fins al 31 d'agost.
Fins al 2 d'agost, s'han registrat 23.098 nius, el 58% (13.511) dels quals estaven actius. Això vol dir que tots aquests nius han quedat protegits gràcies a la vostra col·laboració!
Durant aquesta temporada, s'han registrat 532 jornades de feina i s'han entrat dades de 225 municipis. El projecte orenetes s'expandeix, ja que per primera vegada hem rebut dades des d'Alacant, concretament dels municipis de Xixona i Ondara. També és el segon any consecutiu que es registren dades de les tres illes grans de les Balears: des d'Eivissa hem rebut dades de Sant Josep Sa Talaia, Eivissa i Sant Antoni de Portmany; des de Mallorca, han comptat nius a Santanyí, Sant Joan, Palma, Alcúdia i Puigpunyent; i a Menorca han fet els censos a Ferreries, Maó, Alaior i Sant Lluís. Per contra, aquest any no s'han comptat nius des d'Andorra, on tradicionalment rebíem dades des de Sant Julià de Lòria.
Alguns municipis compten amb una gran quantitat de nius, com és el cas de Sant Celoni, on aquest any s'han comptat 882 nius en bon estat, seguit de molt a prop d'Artesa de Segre on n'han comptat 866. Curiosament, els tercers municipis on s'han comptat més nius han coincidit en el nombre, a Sort i a Cardedeu han comptat 601 aquest anys.
Recordeu que al projecte orenetes primer ens fixem en el nombre total de nius en bon estat, és a dir, tots aquells que creiem que poden ser utilitzats per orenetes. El segon pas consisteix a comprovar quants d'aquests nius estan sent efectivament utilitzats per aquesta espècie, és el que anomenem nius actius. També ens volem fixar en aquells municipis on s'han comptat més nius actius i, en aquest cas, Artesa de Segre és el que té més activitat d'orenetes, amb 457 nius actius. Amb més de 400 nius registrats, el segueixen Tivissa (amb 444 nius) i Martorell (432 nius).
Tots aquests nius protegits i tota la feina que comporta fer-ne els censos, no seria possible sense el compromís de centenars de persones, escoles, instituts, entitats, ajuntaments, associacions i agrupacions, que desinteressadament col·laboren en la protecció i difusió d'aquesta espècie. Des d'aquí us enviem a tots i cada un de vosaltres el nostre més sincer agraïment i esperem poder comptar amb la vostra col·laboració l'any vinent!